Színre kever autófesték – Mit jelent?

Autófesték keverés

Színre kever autófesték – Mit jelent?

Egy kis autófesték történelem 😉

Az autógyártók az elmúlt egy évszázadnyi fejlődés során a legkülönbözőbb színárnyalatokat megálmodva igyekeztek a vásárlók kedvében járni. Ahhoz, hogy ezt a több százezer árnyalatot elkészítsük szükséges egy úgynevezett színkeverő rendszer, amiből előállítható egy adott árnyalat.

„A vevőnk bármilyen színben megrendelheti autóját, feltéve, hogy a szín fekete.”
(Henry Ford) 

Az 1908-ban kiadott Ford T-model megjelenése óta nagyon sok víz lefolyt a Dunán, és bizony az igények is nagyot nőttek azóta. A kezdetben egy színben gyártott autókat idővel a nagy tömegek is meg tudták fizetni, köztük a fiatalok, akik nem voltak elragadtatva a kínálattól. Megjelentek az “egyszerű” színek, és ahogy fejlődött a technológia egyre extrémebb metál, majd gyöngyház hatású festékekkel rukkoltak elő.

Napjainkban a modern festékgyártók már olyan káprázóan szép színeket és formákat hoznak létre, ami önmagában is képes eladni az autót. Arra azonban nem gondolnak a vásárlók, hogy ezeknek a színeknek a javítása annyira költséges lesz, hogy akár az autó értékének ötödébe is belekerül. Persze legtöbben nem úgy vásárolunk autót, hogy mi lesz, ha összetörjük és ez így is van jól.

Miért keverjük a festéket?

Ha elolvastuk a bevezetőt, akkor nyilván kiderült, az utolsó 30-40 év alatt létrehozott színárnyalatok végtelen variációit nem lenne költséghatékony egyesével legyártani és bedobozolni különböző kiszerelésekbe. Ha így tennénk, akkor nagy valószínűséggel a festékek 90%-a tönkremenne, mivel soha senki nem keresné azt az árnyalatot. A népszerű márkák egyes színei gyakoribbak, de összességében elhanyagolható ezek száma. Ezért született meg az ujrafényezéshez szükséges autó festék keverő rendszer, amely a mérnökök által hosszú évek alatt kifejlesztett keverőszínekből és egyéb anyagokból áll. Ezért van az, hogy egy-egy színt, akár 5-10 különböző összetevőből kell a pontos árnyalathoz igazítani, és ezért kell mindig profi keverőrendszert használni.

A színkeverés folyamata

A számítógépes színkeverő rendszerek nagyban megkönnyítik a szakemberek munkáját. A vevő által megrendelt autófestéket a gépjármű típusa, márkája és évjárata mellett egy színkóddal tudjuk pontosan meghatározni. Ezt követően a program egy mérleg segítségével meghatározza, hogy a festékrendszer melyik színéből pontosan mennyit kell kimérni a gyári szín előállításához. Ezt egy autófesték bolt hozzáértő szakembergárdája 5 perc alatt kikeveri és mehet is a próba! Ha minden rendben, akkor festhetjük is az autót, hogy a fényezés ismét eredeti szépségében csillogjon.

Autófestékboltok - Autófesték bolt kereső