Miért Óvjuk autónk alvázát: Alvázvédelem

Alvázvédelem házilag

Miért Óvjuk autónk alvázát: Alvázvédelem

Gépjárműveink alváza meglehetősen erős igénybevételnek van kitéve. Állandó nedvesség, eső, hó, sár, útszóró só és még sorolhatnánk. A kevésbé figyelmes autótulajdonosok pár éven belül azzal a pénztárcagyilkos ténnyel találkozhatnak, hogy autójuk rozsdásodik. Az ördög a részletekben rejlik. Érdemes két-három évente odafigyelni az alvázvédelemre is, hiszen pár év múlva, amikor esetleg el akarjuk adni az autónkat, ez az árára is jó hatással lesz.

Bizonyára mindenki tudja, hogy a fémből készült tárgyak a nedvesség hatására az idő múlásával oxidálni kezdenek. Ezt a folyamatot nevezzük korrodációnak, aminek a végterméke a rozsda. A gyári alvázvédelem a legtöbb esetben 3-4 év alatt veszíti el rugalmasságát annyira, hogy egy kőfelverődés vagy egyéb karcolás, ütődés, horzsolás kiválthatja a rozsda kialakulását. Ha a sérülés hatására a fém érintkezik a levegővel és az állandó nedvesség, télen a latyakos, sós víz könnyen megmarja az autó vázszerkezetét. Különösen veszélyeztetettek azok a gépkocsik, amelyek egész évben a szabadban állnak, mivel folyton ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Persze a rozsdásodás egy természetes folyamat, de kialakulását és terjedését is befolyásolhatjuk, késleltethetjük, így nagy mértékben növelhetjük szeretett autónk élettartamát.

Szezonális átvizsgálás

Fontos, hogy a szezonális átvizsgálások alkalmával ne csak  a főbb alkatrészeket, hanem az alvázat is nézessük át szakemberrel. Azért is fontos, mert ugyan sok helyen magunk is észrevehetjük a problémát, de az autó alját csak aknából vagy emelőn lehet alaposan átvizsgálni. Az ilyen jól megbúvó hibák feltárásához szükséges egy jól felszerelt műhely és egy szakember, aki megfelelő rutinnal rendelkezik.

Alvázvédő használata

Alvázvédő használata előtt és után

Alvázvédelem házilag?

Az alvázvédő bevonatokkal nagyon sokat tehetünk a gépjármű állagának megóvása érdekében. A kereskedelmi forgalomban kapható “Rücsi” egy olyan kőfelverődés elleni anyag, ami megvédi a felületet a felpattanó kavicsoktól és karcolásoktól, ugyanakkor elzárja a nedvességtől és az oxigéntől is. Tudni kell, hogy az alvázvédő anyagokat is csak teljesen tiszta felületre lehet felhordani, mivel ha nem így teszünk, akkor a konzervált nedvesség nagyobb kárt fog okozni.

Autófestékboltok - Autófesték bolt kereső