Blog

Ral festékek

Ral Festék – Mi is ez pontosan?

A festék világa színes és változatos, és a tervezők, építészek és művészek számára kulcsfontosságú eszköz. Ezen a palettán a RAL festékek különleges helyet foglalnak el, mint az ipari és építészeti színdizájn egyik meghatározó szabványa. Ebben a blogbejegyzésben felfedezzük a RAL festékek világát, és megismerjük, mi teszi őket különlegessé.

  1. Az RAL Festékek Eredete és Szerepe: A RAL kifejezés a német “Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen” rövidítése, ami az Ellátási Feltételek Bizottságát jelenti. Az RAL festékek szabványos színeket kínálnak az ipari és építészeti tervezők számára, lehetővé téve a színkódok alapján egységes és pontos színazonosítást.
  2. A Színek Nyelve: A RAL festékek színskálája rendkívül széles, és különböző iparágakban használható. Az egyedi kódszámokkal azonosított színminták segítik a tervezőket és gyártókat abban, hogy egységesen kommunikáljanak a kívánt színekről. Az RAL színeket gyakran alkalmazzák autók, épületek, bútorok és egyéb tárgyak festésére.
  3. A RAL Festékek Esztétikája: Az esztétikus színek mellett az RAL festékek kiváló minőségű festékanyagokkal is rendelkeznek, amelyek biztosítják a tartósságot és a jó fedést. Ez nemcsak a megjelenés, hanem a festett felületek védelme szempontjából is fontos.
  4. Az RAL Festékek Gyakorlati Felhasználása: Az RAL festékeket sokféle projektben alkalmazzák, például építészeti tervezés során, ahol az épületek külső és belső színeinek összehangolása fontos. Emellett az ipari gépek, járművek és egyéb eszközök festésénél is gyakran preferálják az RAL színeket.
  5. A RAL Festékek Jövője: Ahogy az ipar és a tervezés folyamatosan fejlődik, az RAL festékek is alkalmazkodnak az új igényekhez és trendekhez. A színválaszték bővítése és az ökológiai szempontok figyelembevétele lehet az RAL festékek jövőjének meghatározó eleme.

Az RAL festékek nemcsak színek, hanem egy egész színszabvány, amely lehetővé teszi a színvilág egységes és pontos kezelését. A gyakorlati és esztétikai előnyök mellett ezek a festékek egyfajta nyelvet alkotnak, amelyen keresztül a tervezők és gyártók könnyen megértik egymást. A RAL festékek varázsa továbbra is inspiráló és releváns marad a tervezés és az építészet területén.,

 

Mi az a ral szinskala – hogyan keszulnek a festekek ral szinkod alapjan

a ral szinskala egy nemzetkozi szinrendszer, amely az ipar es az epitoipar szamara keszult, es lehetove teszi, hogy szinek pontos es egyertelmu azonositasat es reprodukalasat vegezzek. A ral szinek a jellegzetes karakterarnyalat alapjan vannak csoportositva, es osszesen tobb mint 2 000 szint tartalmaznak.

A ral szinek az elso szamjegy alapjan csoportosulnak, amely jeloli az elsodleges arnyalatot. Az elso szamjegyek es az altaluk jelolt szincsoportok a kovetkezok:

1-sarga arnyalatok 2-narancs arnyalatok 3-voros arnyalatok 4-lila arnyalatok 5-kek arnyalatok 6-zold arnyalatok 7-szurke arnyalatok 8-barna arnyalatok 9-feher es fekete arnyalatok

a szinek pontos azonositasa erdekeben minden szinhez egy 4 szamjegyu szamkod van rendelve, amelyet a “ral” kulcsszoval egyutt hasznalnak. Az elso szamjegy a csoporton beluli elsodleges arnyalatot jeloli, a tobbi 3 szamjegyet pedig szekvencialisan osztjak ki.

A ral szinek kivalasztasa es hasznalata fontos szerepet jatszik az iparban, az epitoiparban es a design teruleten. A szinek pontos azonositasa lehetove teszi a kulonbozo anyagok es feluletek szinenek pontos meghatarozasat es reprodukalasat, ami nelkulozhetetlen a szeleskoru szinazonositas es szinkeveres teruleten.

Ral classic szinskala

a ral classic szinskala egy ral szinskala-varians, amelyet az ipar igenyeinek kielegitesere keszitettek. A ral classic szinskala az egyik legelterjedtebb es legismertebb szinskala az iparban es az epitoiparban, es az osszes ral szinskala kozul a leggyakrabban hasznalt.

A ral classic szinskala 215 szint tartalmaz, amelyek a jellegzetes karakterarnyalat alapjan vannak csoportositva. Az egyes arnyalatokat egy 4 szamjegyu szamkoddal azonositjak, amelyet a “ral” kulcsszoval egyutt hasznalnak. Az elso szamjegy a csoporton beluli elsodleges arnyalatot jeloli, es a kovetkezokeppen oszlik meg:

az alabbiakban megtalalhato az eredetileg a ral szinskalan szereplo osszes arnyalat:

sarga arnyalatok (ral 1000 – ral 1028)
narancs arnyalatok (ral 2000 – ral 2012)
voros arnyalatok (ral 3000 – ral 3033)
ibolya arnyalatok (ral 4001 – ral 4012)
kek arnyalatok (ral 5000 – ral 5026)
zold arnyalatok (ral 6000 – ral 6038)
szurke arnyalatok (ral 7000 – ral 7048)
barna arnyalatok (ral 8000 – ral 8029)
feher arnyalatok (ral 9001 – ral 9018)
fekete arnyalatok (ral 9004 – ral 9005)

a ral classic szinskala 188 testszint, 2 vasminta szint, 5 nappali vilagito szint es 15 gyongyhazfenyu szint tartalmaz. A szinek nagy resze eros, elenk arnyalatokbol all, de vannak halvanyabb es pasztell arnyalatok is.

A ral classic szinskala eredetileg fokent porszorashoz es lakkozashoz keszult, de a szinek ma mar szeles korben alkalmazhatok a kulonfele iparagakban, beleertve az epitoipart, az autoipart, a textilipart es a muanyagipart. A ral classic szinskala a festekszinek pontos azonositasat es reprodukalasat teszi lehetove, ami nelkulozhetetlen a termekek egyseges es magas minosegenek eleresehez es fenntartasahoz.

legjobb festékszóró pisztoly

A legjobb festékszóró pisztoly (szerintünk): Walmec és Iwata Csúcsmodellek

A modern festés művészete nem csak az alkotói kreativitást, hanem a megfelelő eszközök kiválasztását is igényli. A szórópisztolyoknak kiemelkedő szerepük van ebben a folyamatban, és szerencsére léteznek olyan márkák, mint a Walmec (Walcom terméke) és az Iwata, amelyek csúcstechnológiával és innovációval piacvezető modelleket kínálnak. Ebben a cikkben áttekintjük a legjobb szórópisztolyokat, amelyek segítenek az autófényezőknek  elérni a magasabb szintű, mondhatni művészi eredményeket.

1. Iwata WS-400 Series 2 Digital – A Forradalmi Fényezőpisztoly

Az Iwata WS-400 Series 2 Digital szórópisztolyok a festés technológiai új dimenzióját hozzák el. A PVD technológiával készült felületkezelés tartósságot és stílust kölcsönöz, míg a DPG-1 digitális nyomásmérő és a Split Nozzle™2.0 előporlasztási technológia a funkcionalitást és a festés precizitását garantálja. Az Iwata a minőség, innováció és kifinomultság szinonimája.

2. Walcom Mexican Limited Edition Genesi Carbonio 360 EVO  Fényezőpisztoly

A Genesi Carbonio 360 EVO nem csupán egy szórópisztoly; ez egy művészeti eszköz, ahol a funkcionalitás és a forma és dizájn találkozik. Az ergonomikus kialakítás, a beépített levegőszabályozó, az alacsony súly, és a digitális nyomásmérő közvetlen csatlakoztatási lehetősége minden festési projekten felülmúlhatatlan kényelmet és precizitást kínálja. Természetesen ez eltörpül a festékszóró pisztoly tökéletesre fejlesztett szórásképe mellett, ami vetekszik a több százezer forinttal drágább modellekével is. A pisztoly strapabírósága és könnyű kezelhetősége az autófényező-művész számára igazi áldás.

3. Walcom 803013K Slim Kombat Killer Limited Edition – HALO – Fényezőpisztoly

A Slim Kombat Killer Limited Edition a Walmec mesterműve, ami a könnyedséget és a teljesítményt ötvözi. Az innovatív magnéziumtest, a három különböző változatban elérhető kivitel és a magas átviteli hatékonyság egyaránt hozzájárulnak a precízióhoz és kreativitásához. Ez a pisztoly nem csak eszköz, hanem egy művészeti kifejezés is.

A festés művészetében a minőségi eszközök a kreativitás és a szakértelem kifejezőeszközei. A fent említett szórópisztolyok mindegyike magas színvonalú minőséget, strapabíróságot és precizitást kínál, amelyek elengedhetetlenek a mindennapi művészeti alkotásokhoz. Válassz a Walmec vagy Iwata csúcsmodellek közül, és hozd létre az álomvilágod a legmagasabb szinten!

Autósiskola

Felkészülés a KRESZ vizsgára

Jogosítványt szeretnél még az idén? Az elméleti vizsgára való felkészüléshez számos segédanyagot használhatsz: tankönyveket, jegyzeteket, interaktív oktatóprogramokat és felkészítő vizsgateszteket.

[...]

részletek

Karcolás javító stift

Fényezés Javító Stiftek Új generációja

Ismerd meg az otthoni fényezés javító stiftek új generációját, amely azonnali megoldást nyújt a karosszéria kisebb sérüléseinek házi javítására, legyen szó karcolásról, kőfelverődésről vagy egyéb sérülésről!

Végezz gyors és egyszerű javításokat otthon, anélkül, hogy szakemberre lenne szükséged. Az egyedülálló formula lehetővé teszi az autófesték egyenletes kijavítását, hogy az autó fényezése újra ragyogjon. Az alkalmazás egyszerű, nem igényel szakértelmet, sem speciális felszerelést, és akár az utcán is elvégezhető a javítás.

Karcolás javító stift és tű szett

Karcolás javító stift és tű szett

 

2 in 1 KARCOLÁS JAVÍTÓ TŰ és STIFT

A CarColor több mint 30 éves tapasztalattal alkotta meg a forradalmian új fényezés javító toll és stift szettet, amely a speciális formulának köszönhetően az egyik legjobb megoldás vékony karcolások kitöltésére és apró sérülések javítására. A színkód alapján készített gyári minőségű autófesték biztosítja a tökéletes színegyezést.

 

 

 

Horzsolás javító toll szett

Horzsolás javító toll szett

HORZSOLÁS JAVÍTÓ TOLL SZETT

Az autó fényezésén keletkezett horzsolások esztétikus javítása házilag az egyik legnehezebb feladatok közé tartozott idáig. Ma már erre is kínálunk megfelelő megoldást a CarColor által kifejlesztett, és színkód alapján egyedileg elkészített horzsolás javító toll és stift szett személyében. Az erre a célra kialakított tollhegynek és ecsetelőnek köszönhetően könnyebben javíthatjuk a hosszanti sérüléseket autónk fényezésén. Mint minden termékünk, ez is gyári minőségű autófestékkel biztosítja a tökéletes színegyezést.

 

 

 

 

 

Próbáld ki most a CarColor Javító Stiftet és lásd a különbséget!

Gumiszőnyeg

Esztétikus és hasznos is: méretpontos gumiszőnyegek

Ahhoz, hogy egy autó hosszú éveken át jó szolgálatot tegyen, fontos a rendszeres karbantartás és a megfelelő ápolás. Ez sok mindent takar, a rendszeres szervizelést, a gumicserét, a folyadékok pótlását, cseréjét, a karosszéria elemeinek ápolását, az autómosást és szükség esetén a hibák kijavítását, például az autó festését. Azonban az autót nemcsak kívülről, belülről is megfelelően kell kezelni.

[...]

részletek

színrekevert autófesték spray

Színre kevert autófesték Spray? Naná!

Manapság úton-útszélen hirdetik a csodatevő karcolásjavító eszközöket, varázslatos fényezésjavító tollakat, de igazi megoldást még mindig csak a profi és tapasztalt autófesték gyártók és forgalmazók kínálnak. [...]

részletek

Tömítő spray

Ázik a tető? Lyukas a csónak? STOP SEAL Tömítő spray a megoldás!

Mindenkivel megesett már, hogy egy csöpögő ereszcsatorna, esetleg tető vagy bármi hasonló keserítette meg az életét. Az ilyen problémákat eddig nehezen sikerült megoldani, de mostantól erre is van megoldás: a MASTON SEAL tömítő, szivárgás javító spray [...]

részletek

BMW ix Flow

Színváltós autót villantott a BMW a CES nyitónapján!

Ahogy már korábban beígérték a Szórakoztató Elektronikai Kiállítás (CES) nyitónapján debütált a BMW új színváltós autója.

BMW Flow IX névre keresztelt modell az E Ink technológián alapul, amely már régóta ismert az e-book felhasználók között. A varázslat eléréséhez az autó karosszériáját egy speciális fóliával vonták be, amely több millió hajszálvékony mikrokapszulából áll. Ezek a kapszulák negatív, illetve pozitív töltésű pigmenteket tartalmaznak, így elektromos hatás esetén a kapszulák felületet a fehér (negatív) vagy a fekete (pozitív) pigmentek töltik ki. Így képes a BMW Flow egy gombnyomásra megváltoztatni a színét.

A teljes cikk elolvasásához kattints ide!

Forrás: autonavigator.hu

 

Alvázvédelem házilag

Miért Óvjuk autónk alvázát: Alvázvédelem

Gépjárműveink alváza meglehetősen erős igénybevételnek van kitéve. Állandó nedvesség, eső, hó, sár, útszóró só és még sorolhatnánk. A kevésbé figyelmes autótulajdonosok pár éven belül azzal a pénztárcagyilkos ténnyel találkozhatnak, hogy autójuk rozsdásodik. Az ördög a részletekben rejlik. Érdemes két-három évente odafigyelni az alvázvédelemre is, hiszen pár év múlva, amikor esetleg el akarjuk adni az autónkat, ez az árára is jó hatással lesz.

Bizonyára mindenki tudja, hogy a fémből készült tárgyak a nedvesség hatására az idő múlásával oxidálni kezdenek. Ezt a folyamatot nevezzük korrodációnak, aminek a végterméke a rozsda. A gyári alvázvédelem a legtöbb esetben 3-4 év alatt veszíti el rugalmasságát annyira, hogy egy kőfelverődés vagy egyéb karcolás, ütődés, horzsolás kiválthatja a rozsda kialakulását. Ha a sérülés hatására a fém érintkezik a levegővel és az állandó nedvesség, télen a latyakos, sós víz könnyen megmarja az autó vázszerkezetét. Különösen veszélyeztetettek azok a gépkocsik, amelyek egész évben a szabadban állnak, mivel folyton ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Persze a rozsdásodás egy természetes folyamat, de kialakulását és terjedését is befolyásolhatjuk, késleltethetjük, így nagy mértékben növelhetjük szeretett autónk élettartamát.

Szezonális átvizsgálás

Fontos, hogy a szezonális átvizsgálások alkalmával ne csak  a főbb alkatrészeket, hanem az alvázat is nézessük át szakemberrel. Azért is fontos, mert ugyan sok helyen magunk is észrevehetjük a problémát, de az autó alját csak aknából vagy emelőn lehet alaposan átvizsgálni. Az ilyen jól megbúvó hibák feltárásához szükséges egy jól felszerelt műhely és egy szakember, aki megfelelő rutinnal rendelkezik.

Alvázvédő használata

Alvázvédő használata előtt és után

Alvázvédelem házilag?

Az alvázvédő bevonatokkal nagyon sokat tehetünk a gépjármű állagának megóvása érdekében. A kereskedelmi forgalomban kapható “Rücsi” egy olyan kőfelverődés elleni anyag, ami megvédi a felületet a felpattanó kavicsoktól és karcolásoktól, ugyanakkor elzárja a nedvességtől és az oxigéntől is. Tudni kell, hogy az alvázvédő anyagokat is csak teljesen tiszta felületre lehet felhordani, mivel ha nem így teszünk, akkor a konzervált nedvesség nagyobb kárt fog okozni.

az ország autófesték boltja

Az Ország Autófesték Boltja 2021

Az autófestékboltok.hu kereső 2021-es népszerűségi listája alapján az Ország autófesték boltja – online webáruházak kategória első helyezését a CarColor Kft. nyerte. A díjat az oldal népszerűségi statisztikája szerint ítéljük oda, a legtöbb kattintást kapott webáruháznak.

Gratulálunk! 🙂

Tovább a CarColor weboldalra!

Az Ország Autófesték Boltja

Az Ország Autófesték Boltja díjat az autofestekboltok.hu statisztikái alapján ítéljük oda.

Autófestékboltok - Autófesték bolt kereső